logo

Breaking the Silence publiceert verklaringen soldaten over Gaza

04-05-2015 11:26

De Israëlische organisatie Breaking the Silence heeft vandaag een rapport met verklaringen van tientallen Israëlische soldaten die meevochten in operatie "Protective Edge" gepubliceerd. Het Israëlische leger verklaarde dat ze er alles aan heeft gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. Maar de verklaringen van de soldaten geven een ander beeld, namelijk dat de richtlijn was om alles in dienst te stellen van de veiligheid van de Israëlische troepen, zelfs als dit onnodige burgerslachtoffers tot gevolg had.

De soldaten, die deze zomer meewerkten aan de Israëlische aanval op Gaza, doorbreken de stilte en spreken over hun persoonlijke ervaringen. Ze beschrijven het zorgwekkende militaire beleid dat zij moesten uitvoeren, omdat zij vinden dat het publiek het recht heeft om te weten wat er is gebeurd. In het rapport 'This is how we fought in Gaza' zijn zestig verklaringen opgenomen, van militairen uit lage en hogere rangen. Alle verklaringen zijn uitgebreid gecheckt voordat ze zijn gepubliceerd.

Breaking the Silence verklaart dat de "rules of engagement" waarmee de soldaten Gaza in werden gestuurd de meest ruime waren die ze ooit hebben gehoord. Veel soldaten verklaarden dat ze als bevel kregen elke persoon die ze in een gebied tegenkwamen neer te schieten. Soldaten kregen misleidende informatie te horen, zoals dat er geen burgers meer in een gebied waren, terwijl er wel degelijk onschuldige burgers aanwezig waren - soms zelfs hele families.

Yuli Novak, directeur van Breaking the Silence: "Uit de verklaringen maken wij op dat er een breed ethisch falen zit in de 'rules of engagement' die door het Israëlische leger worden toegepast. Dit falen komt vanuit de top van het leger, en is niet alleen het gevolg van een paar 'rotte appels'. Onze ervaring als officiers en soldaten hebben ons geleerd dat intern militair onderzoek vooral resulteert in het aanwijzen van zwarte schapen, in plaats van beleidsverandering".

Lees op de website van Breaking the Silence de getuigenissen en achtergronden en kijk op welke manieren de soldaten de media gebruikten tijdens de militaire operatie: www.breakingthesilence.org.il/protective-edge.