logo

Blog: Vreselijke gebeurtenissen

04-08-2015 12:07

Na de Gaza-oorlog vorige zomer hoopten we allemaal dat de zomermaanden dit jaar rustiger zouden verlopen. Maar helaas is de realiteit niet zo mooi als we zouden willen. In de week dat joden de vernietiging van de Tempel herdenken, en een paar dagen na de Hebreeuwse Valentijnsdag, gebeurden er twee verschrikkelijke dingen, slechts een paar uur na elkaar. 

Op donderdagmiddag 30 juli werden zes mensen tijdens de Gay Pride in Jeruzalem neergestoken door een extremistische orthodox-joodse man, die de LHBT-gemeenschap ziet als een kwaad dat moet worden verdelgd. Helaas overleed één van de slachtoffers, de 16-jarige Shira Banki een paar dagen later. Shira is in koelen bloede vermoord door een joodse terrorist, een walgelijk persoon. 

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Er is een constante spanning tussen de orthodoxe gemeenschap en de LHBT-gemeenschap. Dit is vooral zichtbaar tijdens de Gay Pride in Jeruzalem, omdat sommige orthodoxen het een schande vinden voor de heilige stad. Wat dit incident extra schokkend maakt, is dat de dader tien jaar geleden tijdens de Gay Pride dezelfde misdaad beging. Hij heeft de afgelopen tien jaar in de gevangenis doorgebracht, en werd slechts drie weken geleden vrijgelaten. De politie heeft vreselijk gefaald, en daardoor zijn we nu weer getuige van extreme haat en onwetendheid die door radicaal-religieuzen wordt geuit.

Alsof deze vreselijke misdaad nog niet genoeg is, besloten andere joodse extremisten slechts een paar uur later op een andere manier uiting te geven aan hun overtuigingen. Ze begingen een vreselijke, barbaarse misdaad en staken een huis in een Palestijns dorp in brand terwijl het gezin binnen lag te slapen. Het jongste kind, een baby van anderhalf jaar oud, kwam om het leven en zijn ouders en broer liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Er zijn geen woorden voor dit vreselijke en schokkende geweld. 

Hoe kunnen mensen zoiets doen? De terroristen hebben het woord "wraak" met een spuitbus over het hele huis gespoten. Wat bedoelen ze daarmee? Is het een wraakactie voor de twee huizen die een aantal dagen eerder in een nederzetting zijn vernietigd? Hoe kan deze familie hier iets aan doen? Ik ben geschokt dat deze terroristen onderdeel uitmaken van het joodse volk.

Volgens mij zijn beide misdaden tekenend voor het verharde klimaat in Israël. Dit soort misdaden laten ons keer op keer zien dat woorden daden kunnen veroorzaken. Het is duidelijk hoe de samenleving, de media en de politiek bijdragen aan een beangstigende omgeving waarin alles mogelijk is. Het zorgt voor een samenleving die andere nationaliteiten, rassen of geaardheden niet accepteert. Deze kleine groep extremisten vernietigt ons en onze hele samenleving. 

Ik geloof oprecht dat om iedereen te respecteren en in vrede te leven met onze buren, we eerst met onszelf moeten leren leven. Ondanks de verschillen in mening. Ik denk dat de twee incidenten van afgelopen week met elkaar verbonden zijn, en dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Ik wens een snel herstel voor alle mensen die gewond zijn geraakt door deze hate crimes. Dit mag nooit meer gebeuren! En mogen de zielen van Shira Banki en Ali Saad Dawabsha rusten in vrede.

Ronie Barel verhuisde van Israël naar Nederland en is blogger bij Nieuwwij.nl en Een Ander Joods Geluid.