logo

EU, zet streep in het zand jegens Israël

11-04-2016 16:06

Door Max Wieselmann, directeur van Een Ander Joods Geluid. Dit opinieartikel is op zaterdag 9 april 2016 in dagblad Trouw gepubliceerd.

Het zijn verschillende verdragen, maar na het Associatieverdrag met Oekraïne kan nu het Associatieverdrag van de EU met Israël op de schop.

Begrijpelijk dat velen na woensdag Associatieverdrag-moe zijn en het woord voorlopig niet meer willen horen. Maar voordat iedereen weer overgaat tot de orde van de dag: wordt het geen tijd het Associatieverdrag met Israël tegen het licht te houden? In artikel 2 van dit in 2000 geratificeerde verdrag staat dat de samenwerking tussen de verdragspartners ‘gebaseerd is op respect voor mensenrechten en democratische principes, die leidend zijn voor het binnen-en buitenlands beleid en een essentieel element van het verdrag uitmaken.’

Critici van het Israëlische beleid pleiten hier al langer voor. Maar tot dusver gaf de Nederlandse politiek niet thuis. Wat is er nu dan veranderd? Wij brengen graag de beelden in herinnering van de moord op de Palestijn Abdel Shattar al-Sharif op 24 maart jongstleden in Hebron. Hij probeerde een Israëlische soldaat aan te vallen, werd overmeesterd en vervolgens, terwijl hij op de grond lag, door het hoofd geschoten.

Israël was ooit een land waar een soldaat die zich hieraan schuldig zou maken, zou worden gearresteerd en berecht. Inmiddels is Israël niet meer zo’n land. Integendeel, een meerderheid van de Israëlische bevolking steunt de schietende soldaat. Hij wordt door velen, tot aan premier Netanyahu toe, een held genoemd. Is dit een zoveelste incident? Of is dit een teken van de morele rot in de Israëlische samenleving, het verval van waarden zoals het respect voor mensenrechten? EAJG denkt het laatste en wij weten dat een deel van de Israëli’s het gelukkig met ons eens is. Maar wij kennen ook de trieste feiten en cijfers: de dood van Abdel Shattar al-Sharif is geen incident; hij is het zoveelste slachtoffer van de bezetting.

Wanneer gaat de EU een streep in het zand trekken jegens Israël? Verdragen zijn geen dode letters, zoals de EU in 2010 heeft laten zien door het verdrag met Sri Lanka op te schorten en door in 2015 sancties op te leggen aan Rusland. Het is nu tijd voor politieke en diplomatieke actie tegen Israël, met behulp van het Associatieverdrag. Eerst in Den Haag en dan zo snel mogelijk ook in Brussel.