logo

Blog: Vrijheid

22-04-2016 09:39

Pesach staat voor de deur, de tijd van het jaar waarin het Joodse volk de slavernij in Egypte herdenkt en de exodus viert. De uittocht uit Egypte was niet de laatste reden voor een feestelijke viering van vrijheid voor het Joodse volk. Eeuwen van vervolging en onderdrukking volgden, en we herinneren ons nog maar al te goed wat vooraf ging aan de stichting van de staat Israël in 1948. Een eigen land was wat het gevoel van vrijheid uiteindelijk concreet maakte. Ook de Nederlandse samenleving heeft iets te vieren. Op 5 mei vieren wij dat we al meer dan 70 jaar in vrijheid mogen leven. Tegenwoordig hangen we niet alleen de vlag uit om de historische bevrijding van 1945 te vieren, maar gaat de aandacht uit naar het algemene belang van vrijheid.

Vrijheid. Voor de meesten van ons zó vanzelfsprekend dat we er niet iedere dag bij stilstaan. Voor veel mensen wereldwijd is vrijheid echter in de verste verte niet te bekennen in het leven van alledag. Voor de ‘illegale’ vluchtelingen die vanuit Griekenland op de boot naar Turkije zijn gezet, bijvoorbeeld. Hun uitzetting was het gevolg van een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie die op 20 maart 2016 van kracht ging. Amnesty International: “Vluchtelingen worden gereduceerd tot handelswaar. Voor elke Syrische bootvluchteling die Griekenland terugstuurt naar Turkije, neemt de EU een Syriër terug. Europa neemt dus alleen vluchtelingen op als eerst iemand anders zijn of haar leven waagt op zee.”

Vrijheid is ook ver te zoeken voor de Palestijnen aan ‘de andere kant van de muur’, die naar eigen zeggen hun dagen slijten in een levensgrote gevangenis. De kans dat je als mensenrechtenactivist zonder duidelijke reden wordt opgepakt neemt toe. Issa Amro uit Hebron heeft hiervan meerdere persoonlijke voorbeelden. Hij zet zich al jarenlang in voor de geweldloze organisatie Youth Against Settlements en leidt ook Palestijnse jongeren op om zonder geweld in actie te komen. Maar dat geweldloze actie tegengeweld uitsluit kan hij niet garanderen, dat blijkt regelmatig uit nieuwsberichten. In Israël en in Palestina is vrijheid geconditioneerd, zo lijkt het.

Terug naar Nederland dan. Bij Een Ander Joods Geluid willen wij met de eerste zonnestralen een licht laten schijnen op de mensen en volken die nog hard strijden om vrijheid als basisrecht in hun leven te verwelkomen. In de hoop dat er komend jaar méér mensen hun vrijheid mogen vieren, ben ik deze lente begonnen als trotse nieuwe medewerkster van deze Nederlandse stichting. 

Marieke van Andel is research- & publicatiemedewerkster bij Een Ander Joods Geluid.