logo

Een vrij en democratisch land?

05-05-2016 22:39

Een vrij en democratisch land? 
De 19-jarige Tair Kaminer onterecht lang vast 

De Israëlische Tair Kaminer is 19 jaar. Deze week veroordeelde de militaire rechtbank haar tot een 5termijn van 30 dagen celstraf. Ze weigert militaire dienst, want ze wil geen deel uitmaken van -zoals ze het zelf noemt- het ‘bezettingsleger’.

Vrijstelling militaire dienstplicht
Ze had haar dienstplicht op een andere manier kunnen omzeilen. Nationaal model Bar Refaeli kwam onder de militaire dienstplicht uit door tijdelijk te trouwen met een familievriend. Ze scheidde weer van hem en hoefde door het (korte) huwelijk het leger in elk geval niet in. Genoeg jongeren krijgen vrijstelling vanwege religieuze overtuigingen of omdat ze 'lijden' aan een psychische stoornis. Kaminer zou dus niet de enige geweest zijn die met dergelijke smoesen de dienstplicht had kunnen ontlopen.

Gevangen tot…
Kaminer vertelde de waarheid: ze wil niet medeplichtig zijn aan het bezetten van Palestijns gebied en ze is tegen de illegale nederzettingen. Een mening die ze zich vormde nadat ze een jaar als vrijwilliger met getraumatiseerde inwoners van het dorp Sderot (vlakbij de grens met Gaza) had gewerkt. “Ik zag het effect van oorlog op kinderen en volwassenen en ik merkte dat zowel aan de Israëlische en de Palestijnse kant generaties opgroeien, vervuld van haat”, verklaarde Kaminer in The Independent (januari 2016) vlak voor haar veroordeling. Inmiddels zit ze bijna 100 dagen vast. De militaire rechtbank lijkt haar de mond te willen snoeren. Ze krijgt in Israël maar weinig bekendheid en haar celstraf wordt almaar verlengd. Tot wanneer is onduidelijk en goede argumenten voor de verlenging krijgt ze niet te horen. Columnist Uri Misgav van nieuwssite Haaretz uit zijn angst over het lot van Tair Kaminer. “Wat zijn ze met haar van plan? Willen ze haar mentaal breken? Laten ze haar levenslang zitten?”

Symbool voor Israël
Kaminer zou een symbool voor Israël moeten zijn: ze noemt zichzelf pacifist, komt uit voor de waarheid en strijdt tegen geweld en haat. In plaats daarvan is Elor Azaria voor een grote groep Israëli’s uitgegroeid tot nationaal icoon. Hij schoot afgelopen 24 maart een ongewapende en gewonde Palestijn dood in Hebron. Hoewel Netanyahu zijn daad veroordeelde en Azaria beschuldigd wordt van doodslag, organiseerden bekende artiesten en sympathisanten een bijeenkomst in Tel Aviv om Azaria te steunen. 2000 mensen kwamen bij elkaar om met leuzen als ‘Kill them all’ en ‘Elor haGibor’ (Elor de held) te demonstreren tegen het straffen van Azaria. Ook vandaag staat hij nog volop in de spotlights, terwijl de media over Kaminer zwijgen.

Vrijheid?
In Nederland vieren we op 5 mei bevrijdingsdag. We staan stil bij het feit dat we in vrijheid leven. Vrijheid van meningsuiting maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Israël noemt zich een vrij en democratisch land. Wat betekent vrijheid in een land als je gedwongen het leger in moet en als je in de gevangenis vastzit omdat je de waarheid hardop durft te verkondigen?