logo

Nakbadag: voor altijd vluchteling?

15-05-2016 08:41

Op 15 mei herdenken de Palestijnen de Nakba. De vestiging van de staat Israël in 1948 ging gepaard met het verbannen en verjagen van circa 700.000 Palestijnen. ‘Nakba’ betekent dan ook ‘catastrofe’ of ‘ramp’. Ongeveer tachtig procent van de Palestijnen die woonden op het grondgebied van het huidige Israël, moest hun huis verlaten. Ze kwamen voornamelijk terecht in Jordanië, Libanon, Syrië, de Westbank en Gaza. De overige twintig procent bleef in het huidige Israël achter, zij zijn nu de Palestijnse burgers van Israël.

Palestijnse vluchtelingen
De stichting van de staat Israël betekende voor miljoenen Joodse vluchtelingen het (eindelijk) krijgen van een eigen thuis. Voor de Palestijnen betekende het juist het verliezen van een eigen thuis. Een aantal generaties later zijn er hierdoor wereldwijd ongeveer 7 miljoen ontwortelde Palestijnen.

Vluchtelingen wereldwijd
De miljoenen gevluchte Palestijnen behoren tot de ongeveer 60 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. De top-10 herkomstlanden zijn daarbij Syrië, Afghanistan, Somalië, Soedan, Zuid-Soedan, Democratische Republiek Congo, Myanmar, Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak en Eritrea.

Het is goed ons op ‘Nakbadag’ te realiseren hoe ernstig dit wereldwijde vluchtelingenprobleem is. De gevluchte Palestijnen hebben daarbij de twijfelachtige eer zo ongeveer de langst bestaande groep van vluchtelingen te zijn. En nog steeds worden Palestijnen gedwongen huis en haard te verlaten. Sinds 1967 heeft Israël ongeveer 24.000 Palestijnse huizen op de Westbank gesloopt. In Oost-Jeruzalem en in rondom groeiende illegale, joodse nederzettingen worden Palestijnen nog steeds uit hun huizen gezet. Ondertussen is Gaza een openluchtgevangenis. Er is weinig hoop op het ontstaan van een onafhankelijke en levensvatbare Palestijnse staat.

Palestijnen dragen de sleutels van de huizen waaruit ze vluchtten nog altijd bij zich en hopen, zelfs na bijna zeventig jaar, op een dag terug te mogen keren. Op Nakbadag staan we er nog eens extra bij stil: wanneer vinden Palestijnen hun thuis? Hoelang moeten ze nog op de vlucht blijven.

Bronnen: