logo

Koenders: BDS valt onder vrijheid van meningsuiting

26-05-2016 11:15
BDS

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat 'uitingen en bijeenkomsten betreffende BDS worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering, zoals onder meer vervat in de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens'. De minister reageert hiermee op schriftelijke vragen van Rik Grashoff (GL) over een anti-BDS conferentie die in maart in Israël werd gehouden, waarin strafmaatregelen tegen voorstanders van BDS werden aangekondigd. De vragen werden 19 mei beantwoord. Hier vind je de vragen en de antwoorden.

Rik Grashoff vroeg op 22 april of de minister verwachtte dat deze maatregelen ook voor Nederlanders zouden gelden. Tevens wilde hij weten of minister Koenders in zijn overleg met zijn Israëlische collega BDS bespreekt. De minister antwoordde dat hij inderdaad tegen zijn Israëlische collega zegt dat 'het onderschrijven van BDS onder de vrijheid van meningsuiting valt'.

Vandaag, donderdag 26 mei 2016, debatteren de Buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamer met de minister over de implementering van etiketteringsrichtlijnen van de EU. Voor- en tegenstanders van (diverse interpretaties van) BDS en van etikettering van producten uit Israël, de bezette Palestijnse gebieden en de Golanhoogte grijpen de gelegenheid aan om voor het Tweede Kamergebouw te demonstreren.

BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) is een beweging die in 2005 door het Palestijnse maatschappelijk middenveld in het leven is geroepen. Meer dan 170 Palestijnse maatschappelijke en politieke organisaties deden een oproep tot het boycotten van, desinvesteren uit en het opleggen van sancties aan Israël, totdat Israël zich houdt aan het internationaal recht. Inmiddels is BDS wereldwijd bekend en vallen veel acties van diverse organisaties en groepen onder de brede paraplu van wat BDS allemaal kan zijn.