logo

Recente ontwikkelingen rondom BDS

20-06-2016 11:15

Op 9 juli 2005 deden meer dan 170 Palestijnse maatschappelijke en politieke organisaties een oproep tot het boycotten van, desinvesteren uit en het opleggen van sancties aan Israël, totdat Israël zich houdt aan het internationaal recht. Deze oproep is bekend onder de naam BDS: Boycot, Divestment and Sanctions. De Palestijnse organisaties vertegenwoordigen Palestijnen woonachtig in de bezette gebieden, Arabisch-Palestijnse inwoners van Israël en Palestijnse vluchtelingen.

De BDS-beweging haalde in voorjaar 2016 meermalen het nieuws. Diverse moties met betrekking tot BDS werden in de Tweede Kamer ingediend. Minister Bert Koenders (PvdA) stelde dat BDS en oproepen tot BDS valt onder vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering. Een motie van de rechtse partijen om Nederlandse subsidies stop te zetten aan organisaties die zich vóór BDS uitspreken, haalde echter op donderdag 16 juni een nipte meerderheid in het parlement.

Maar wat is BDS precies, en wat willen de mensen die zich hiervoor inzetten, of hier juist tegen ageren? In dit Factsheet zetten we op een rij welke definities er in omloop zijn en hoe verschillend er over dit onderwerp wordt gedacht. Ook het standpunt van EAJG ontbreekt niet.

Downoad hier het Factsheet 'Recente ontwikkelingen rondom BDS'.