logo

De iftar van Oren en Ahmed

07-07-2016 20:24

Ahmed Maswadeh (een islamitische Palestijn) en Oren Feld (een joodse Israëli) organiseerden samen een iftar in Jeruzalem, op het dak van een hotel in de oude binnenstad. “We keken samen met 100 moslims, joden, christenen, seculieren en anderen uit over de stad en we dachten: wat is het toch een gekke, gekke stad.”

Ramadan
Deze week was het Suikerfeest. Een islamitische feestdag die wereldwijd wordt gevierd en die het einde van de vastenmaand Ramadan markeert. Tijdens de maand Ramadan herdenken moslims de profeet Mohammed die zijn eerste openbaring kreeg toen hij zich een maand terugtrok om te vasten. Dat betekende tegelijkertijd het ontstaan van de heilige Koran. Vanaf 6 juni dronken en aten moslims alleen na zonsondergang en ruim voor zonsopgang een maaltijd: de iftar. Met de opkomende islamofobie en andere haatzaaierij organiseren steeds meer moslims iftars voor ‘buitenstaanders’om hen te laten zien wat een iftar is en om mensen van andere religies en seculieren welkom te heten. We spraken met Ahmed Maswadeh en Oren Feld die een iftar organiseerden in Jeruzalem.

Oren Feld
Ahmed Maswadeh en Oren Feld maken samen deel uit van een vriendengroep die op informele wijze laat zien dat Palestijnen en Israëli’s ook vrienden kunnen zijn. “We kiezen er bewust voor geen stichting te vormen, omdat we deze boodschap liever als vrienden verspreiden. Toch voel ik me wel een activist. Dat komt door mijn eigen generatie Israëli’s, waarmee ik me over het algemeen niet kan identificeren”, zegt Oren. Hij heeft zijn dienstplichtjaren keurig, doch ongemotiveerd, vervuld en groeide op tussen mensen die zo trots zijn op hun eigen land, dat ze de Palestijnen als minder waard beschouwen. “Of ja… mijn vrienden willen het vaak niet eens over Palestijnen hebben. Het lijkt ze weinig te interesseren dat er een conflict is, zolang ze er maar geen ‘last’ van hebben.”

Ahmed Maswadeh
Ahmed Maswadeh groeide op in een gebied dat nu doorkruist wordt door de muur. Hij woont in Oost-Jeruzalem, maar heeft geen flauw idee hoe lang dat nog kan. “Mijn familie is verscheurd geraakt”, vertelt hij. “Ik zit niet op nog meer scheuren te wachten in dit gebied.” Per toeval leerde hij Oren kennen. Het klikte direct tussen de twee, ondanks het feit dat beide families niet erg te spreken zijn over hun vriendschap. Juist dát en hun gezamenlijke passie voor kunst en cultuur zorgden ervoor dat ze meer mensen met verschillende religieuze achtergronden wilden leren kennen. “We voelen ons sterker met al die verschillende mensen en culturen in één vriendengroep”, zegt Ahmed terwijl hij daarna in lachen uitbarst. “Het klinkt nogal braaf vind je niet? Maar ik meen het wel.”

De iftar
Ahmed en Oren organiseren het hele jaar door verschillende activiteiten. Ze nodigen kunstenaars uit om over kunst te praten of koken samen veganistische recepten. Tijdens de Ramadan organiseerden ze dit jaar meerdere iftars, om mensen van verschillende (religieuze) achtergronden bij elkaar te brengen op een vredige en bijzondere manier. “Ik laat ook graag zien dat ik als moslim geen bedreiging vorm en dat iftars voor mij belangrijk zijn”, legt Ahmed uit. Oren regelde koshere gerechtjes en Ahmed was verantwoordelijk voor halal maaltijden en typische Palestijnse hapjes. Bij ieder bord lag een papiertje met een levensvraag. Bezoekers konden deze vragen met hun tafelgenoten bespreken. “Wij geloven in de kracht van de dialoog en die bonte mix van mensen zorgde voor memorabele gesprekken”, zegt Oren. “En ja, dan voelen we weer die positieve kracht die we dan als groep hebben”, lacht Ahmed.

De heren kijken tevreden terug. Ze vonden het een geslaagde avond en willen volgend jaar absoluut meer iftars organiseren. Ze gaven aan het einde van deze iftar alle bezoekers een gedichtje mee naar huis dat ze pas op 6 juli (Suikerfeest) mochten lezen. “Wat erin staat? Dat verklappen we niet”.