logo

De Leonhard-Woltjer Stichting, EAJG en De Nieuwe Liefde organiseren: How to (not) boycott Israel

22-09-2016 12:00
BDS

Het Israël-Palestina Debat wordt jaarlijks georganiseerd door de Leonhard-Woltjer Stichting in samenwerking met Een Ander Joods Geluid en De Nieuwe Liefde. Dit keer is het thema 'boycot'.

Al zolang het Israëlisch-Palestijnse conflict bestaat lopen er discussies over een oplossing. Meer recent is een prangend vraagstuk of en hoe Israël door middel van boycot bewogen kan worden de Palestijnse burgerrechten en politieke rechten te respecteren.

Zo’n boycot van Israël kan op verschillende manieren. Het land kan bijvoorbeeld uit diplomatiek overleg worden geweerd, bedrijven kunnen hun handelsovereenkomsten met Israël stoppen, universiteiten zouden allianties met Israëlische onderwijsinstellingen kunnen weigeren en consumenten kunnen stoppen met het kopen van Israëlische producten in de supermarkt.

Maar wat zijn de morele aspecten van zulke maatregelen? Onder welke voorwaarden is een boycot rechtvaardig? Welke strategie is efficiënt? Vanavond bespreken drie prominente gasten hun visie op deze ingewikkelde kwesties, reageren zij op elkaar en beantwoorden ze vragen uit het publiek.

We focussen op de doelstellingen van de Palestijnse Boycot, Desinvesteringen en Sancties-beweging (BDS). Deze beweging roept de internationale gemeenschap op Israël te boycotten totdat het land 1) de bezetting van Palestijns gebied opgeeft, 2) de Palestijnse vluchtelingen terug laat keren en 3) de Palestijnen in Israël niet meer discrimineert.

Samer Abdelnour, werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, bespreekt waarom de genoemde drie doelstellingen voor de Palestijnen belangrijk en legitiem zijn.

Norman Finkelstein, Amerikaans politicoloog en publicist, behandelt de voorwaarden waaronder een internationale boycotcampagne efficiënt kan zijn. Hij zal enkele kritische reflecties op de BDS-campagne bieden.

Farid Esack, hoogleraar theologie aan de Universiteit van Johannesburg, plaatst de discussie in historisch perspectief op basis van zijn ervaring in de internationale strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika.

De avond wordt geleid door Paul Aarts, Midden-Oosten-expert aan de Universiteit van Amsterdam. Vanwege de internationale deelnemers is de voertaal van het programma Engels.

Wanneer: vrijdag 7 oktober 2016
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Waar: De Nieuwe Liefde in Amsterdam: Da Costakade 102.
Entree: €12,50-, (of €10,00,- voor mensen met CJP-, Studenten- of Stadspas)

Meer informatie:
-Website De Nieuwe Liefde
-Facebook Event