logo

1100 olijfbomen geplant voor Nederlandse verzetsheld én Palestijns dorp

23-11-2016 10:06

Zondagmiddag 20 november werden 1100 olijfbomen aangeplant in het Palestijnse dorp Far’ata, ten westen van Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. De bomen werden geschonken aan Far’ata door Erik Ader, zoon van verzetsheld dominee Bastiaan Jan Ader, die 200-300 joodse Nederlanders het leven redde tijdens de Holocaust. Hij nam onderduikers in huis en zette een ondergrondse organisatie op om Joden door het hele land onderdak te geven. Ader werd in 1944 door de nazi’s gefusilleerd. Zoon Erik was zestien dagen daarvoor geboren. Het Holocaustmuseum in Jeruzalem eerde Bastiaan Jan Ader postuum voor zijn inzet in de oorlog. Daarnaast kreeg hij van het Joods Nationaal Fonds (JNF) in Israël een bos en een gedenksteen. Dankbare oud-onderduikers hadden geld gedoneerd voor de aanplant van zo'n 1100 bomen.

Erik Ader ontdekte dat het bos was geplant op de plek van een verwoest Palestijns dorp, Bayt Nattif. Bayt Nattif lag ten westen van Jeruzalem, het was een bruisend dorp met 2400 inwoners, 350 huizen, een school, twee moskeeën en een begraafplaats. De inwoners waren bij de stichting van Israël in 1948 gevlucht voor Joodse milities. Nazaten van deze dorpelingen leven nu verspreid, vaak nog altijd in vluchtelingenkampen, in onder andere Bethlehem, Jerusalem, Ramallah en Jordanië. "Ik kan mijn vader niet vragen wat hij ervan denkt dat zijn naam verbonden is aan dit onrecht, maar wetende waar hij voor stond is dat niet moeilijk te raden", zegt Ader.

Het JNF heeft een groot deel van Israël beplant met bossen en parken. Het wordt vaker beschuldigd van etnische discriminatie omdat de gekochte grond alleen bestemd is voor Joden of de aanleg van bossen om eerdere Palestijnse bewoning in Israël toe te dekken. Dit laatste wordt ook wel greenwashing genoemd.

Morele steun
De 1100 olijfbomen zijn geplant bij het Palestijnse dorpje Far’ata, dat zo’n 800 inwoners heeft en naast een Israëlische nederzetting ligt. Nederzettingen zijn illegaal onder het internationaal recht. Voor Palestijnen wordt het leven zeer bemoeilijkt door de aanwezigheid van nederzettingen en kolonisten. Oogsten worden geroofd, olijfboomgaarden in brand gezet, grond geconfisceerd, mensen mishandeld. Erik Ader zei in zijn speech dat hij met het planten van deze 1100 bomen materiële en morele steun hoopt te geven.

Via deze Facebook pagina zijn foto's van de boomplant ceremonie te zien.

Bronnen:
Plant een Olijfboom.
NOS. Via deze link kom je bij een artikel van de NOS waar ook een radio-interview met Erik Ader terug te luisteren is.