logo

Women Wage Peace: “We hebben geduld”

14-12-2016 13:43

Liberiaanse vrouwen kwamen tijdens de tweede burgeroorlog in opstand en leverden een flinke bijdrage aan het beëindigen van een bloederige crisisperiode. Een van die vrouwen was Leymah Gbowee. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede, omdat zij de vrouwengroep begeleidde en activeerde. Zij was ook een van de grote inspirators voor de vrouwen van Women Wage Peace (WWP). Joods-Israëlische vrouwen en Palestijnse vrouwen besloten met elkaar om tafel te gaan, net als de Liberiaanse vrouwen destijds hadden gedaan. 

Women Wage for Peace
Het maakt niet uit of je joods, christelijk of moslima bent. Samen sta je sterk en samen bundelen deze vrouwen de krachten voor vrede in Israël en Palestina. De vrouwen ervaren allemaal pijn en verdriet. Omdat ze onderdrukt worden en hun kinderen geen toekomstperspectieven hebben, omdat hun echtgenoten of kinderen zonder rechtspraak in de gevangenis zitten of zonen en dochters jarenlang het leger in moeten en voor gevaarlijke situaties komen te staan. Wat de reden ook is, de vrouwen hebben er genoeg van. Onder de naam ‘Women Wage Peace’ besloten ze met elkaar te praten en ideeën op te doen voor duurzame vrede. 

March of Hope
Afgelopen oktober 2016 organiseerde Women Wage Peace (WWP) een twee weken durende vredesmars (March of Hope). Ze hadden geen idee hoeveel vrouwen ze daarvoor konden optrommelen, maar het moest in elk geval een duidelijk statement worden. De vrouwen begonnen hun mars in Rosh Hanikra, in wit gekleed. Dat ze uiteindelijk met duizenden vrouwen hun mars in Jeruzalem eindigden, had WWP nooit verwacht (eigenlijk eindigden ze zelfs met minder vrouwen dan het aantal dat meeliep, omdat veel vrouwen de Westbank niet uit kunnen). De mars eindigde bij de residentie van de Minister-President. De vrouwen spoorden daar de regering aan om vrede te sluiten met de Palestijnen.

De Liberiaanse Laymah Gbowee sloot zich aan bij de lopende vrouwengroep. Ze herkende de energie die er ontstond en de mars gaf haar evenveel hoop als ze in haar eigen land had ervaren. “Peace is possible”, concludeerde ze.

Wereldwijde steun
Wereldwijd ontstonden er Women Wage Peace-steungroepen die elk op dezelfde data een vredesmars organiseerden in hun eigen land. Ook in Nederland stond er een Women Wage Peace-dag op het programma. De groep vrouwen verzamelde zich in Amsterdam en begon de dag met het maken van spandoeken. “We drukten het logo van Women Wage Peace op de doeken en we liepen ermee door de Amsterdamse straten,” vertelt Nelleke Schuur die deel uitmaakt van de groep. “Zo konden we Women Wage Peace Israël laten zien: in Amsterdam is men aanwezig!” Om deze boodschap nog duidelijker te maken, verstuurden ze een video naar de vrouwen in Israël en Palestina, waarin iedere vrouw een boodschap uit het hart deelde. “We keken ook de documentaire over Liberiaanse vrouwen (waaronder Laymah Gbowee) die in opstand kwamen, ‘Pray the devil back to hell’, want dat geeft zoveel hoop!”

En nu?
De vredesmarsen zijn overal achter de rug. De media besteedden wereldwijd veel aandacht aan dit onderwerp, maar inmiddels horen we weinig. Hoe gaat het nu met Women Wage Peace en wat staat er op het programma?

Quilt
Wereldwijd is er een quiltproject ontstaan: Piece for Peace. Geïnspireerd op eerdere Memorial Quilt-projecten, zoals het succesvol uitgevoerde Aids Memorial Quilt-project. In Nederland kennen we deze vrouwentraditie niet echt, maar in andere landen is het maken van een quilt of deken een bekende bezigheid. Alle internationale WWP-afdelingen maken en versieren tientallen blokjes die naar Israël worden gestuurd. Daar ontstaat er een gigantische lappendeken. “De quilt is een artistieke uiting van ons vrouwen, we zeggen daarmee dat wij -en ook vrouwen wereldwijd- vrede willen. Een deken heeft iets veiligs. En in ieder blokje is de nodige aandacht gestoken. We ontvangen nu al honderden blokjes vanuit de hele wereld en er komen er nog veel meer aan, dat is geweldig!”, zegt Ulfat Haider van WWP Israël.

Standvastigheid
Verder staan de vrouwen steevast iedere maandag tussen 15:30 en 16:30 uur bij de Knesset, waar ze aandacht vragen voor politieke oplossingen voor vrede. Dat doet denken aan de ‘Women in Black’ die vanaf 1988 wekelijks in Jeruzalem (en andere steden) staan om te protesteren tegen de bezetting, tegen het schenden van mensenrechten en tegen het feit dat hun kinderen gedwongen het leger in moeten. Ook de Women in Black hebben wereldwijd steungroepen. In Amsterdam stonden de Vrouwen in het Zwart wekelijks op het Spui om in stilte te protesteren. De vrouwen van Women Wage Peace protesteren ook geweldloos. “Sommige mensen vinden ons irritant, omdat we daar maar staan, maar als we iets geleerd hebben van de Liberiaanse vrouwen, is het wel geduldig en standvastig te blijven. We hebben geduld! We doen dit al jaren en de March of Hope heeft voor ons bewezen dat het effect heeft. Onze groep is enorm gegroeid. En wat betreft andere evenementen? Daar horen jullie gauw meer over, na ons Piece for Peace-project”, aldus Haider.

Filmpje March of Hope: