logo

Recensie van het boek 'Een land zonder grenzen' van Nir Baram

19-01-2017 13:18

Nir Baram (geboren in 1976 en wonend in Jeruzalem) wordt in Israël gezien als nieuw schrijftalent. Hij brak door met het boek ‘Goede Mensen’ dat internationaal gelezen en geprezen werd en publiceerde onlangs ‘Land zonder grenzen’. In dit boek reist Baram (Israëli) een jaar lang door Israël en de Palestijnse gebieden. Hij spreekt met iedereen die hij tegenkomt, of ze nu vluchteling, kolonist, soldaat, student, hoedster van de Al-Aqsamoskee of politicus zijn. Baram stelt iedereen dezelfde slotvraag: hoe ziet de toekomst van Israël-Palestina eruit?

De antwoorden geven een duidelijk beeld van de grote verscheidenheid aan perspectieven in dit relatief kleine gebied. “De Palestijnen moeten allemaal naar Jordanië”, “De Joden moeten terug naar Europa en Amerika”, “Een twee-statenoplossing is alleen mogelijk als beide partijen strikt gescheiden blijven” of  “Iedereen moet juist gelijke rechten krijgen”. Er komen nog veel meer ideeën en perspectieven voorbij, die allemaal op het eerste gezicht geen realistische oplossing voor de toekomst lijken te bieden...

Inwoners van Israël en Palestina tonen Baram hun leefwereld en spreken openhartig over het conflict. We kijken als lezer door andermans ogen, waar ze ook wonen in Israël of Palestina. Aanvankelijk was Nir Baram bang om naar Palestijns gebied te gaan. Hij had altijd geleerd dat het levensgevaarlijk was voor een Israëli in Palestina. Zijn eerlijke en nieuwsgierige karakter opent echter vele deuren. Zijn dito schrijfstijl maakt het voor de lezer een prettig leesbaar boek.

Wie meer boeken heeft gelezen over het Israël-Palestina-conflict leest wellicht weinig nieuws, maar de openheid van Nir Baram op de voor hem ‘gevreesde’ Palestijnse bodem heeft een ontwapenend effect. Hij gaat de dialoog aan en verruilt zijn angsten voor een luisterend oor.