logo

Blog: Vrouwen, borstvoeding en het leger

16-03-2017 12:24

Mijn Facebook-vriendenkring is bijna uitsluitend vrouwelijk, LGBTQ en feministisch. Mijn vriendenkring is ook deels Israëlisch, omdat ik daar vandaan kom en mijn moedertaal Hebreeuws is – maar bestaat vooral uit linkse, kritische Israëlische feministen die tegen de bezetting zijn. Een andere groep vormen de pro-borstvoeding moeders. (Deze groepen zijn natuurlijk niet mutually exclusive.)

Zo kwam op mijn Facebook vorige week, twee dagen voor de Internationale Vrouwendag op 8 maart, een link langs die veel vriendinnen van me leuk vonden. De mainstream Israëlische krant Yedioth Ahronoth had het artikel op Facebook geplaatst. De tekst leek op het eerste gezicht geschreven te zijn door N., 34 jaar oud, dierenarts in opleiding, getrouwd en moeder van een tweejarig kind. N. is ook een reservist helikopterpilote. De eerste vrouwelijke helikopterpiloot ooit in het Israëlische leger. Ze vertelde over de moeilijkheden en uitdagingen die de positie van “de eerste vrouwelijke piloot” met zich meebrengt en hoe ze de deuren voor andere vrouwen in het leger opende. De tekst sloot af met een boodschap voor vrouwen, speciaal ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag: als jij je dromen niet opgeeft, kun je een pionier zijn. Er stond ook een foto bij. Op de foto zie je een deel van N. (om haar identiteit niet te onthullen) in luchtmachtuniform, met het vleugelinsigne van de luchtmacht en met haar kind aan de borst.

De foto is echter niet nieuw. Twee jaar geleden wilde een Israëlische moeder haar kind borstvoeding geven in een café. Het personeel vroeg haar om ‘dit’ niet te doen op de plek waar andere mensen eten. Woedende moeders begonnen een sociale beweging; ze legden in groepen in het openbaar hun baby's aan en gaven interviews op radio en TV. Toen kwam Yedioth Achronot met een eigen initiatief - een moeder die borstvoeding geeft, in het groot op de voorpagina van de krant! Moeders gingen uit hun dak! Borstvoeding op de voorpagina! Wat een vooruitgang!

De foto van N., toen een helikopterpilote in actieve dienst, was genomen door de luchtmacht, speciaal voor Internationale Vrouwendag. De foto verscheen echter pas later op de voorpagina van de krant, vanwege de borstvoedingcommotie. Ik ben zelf een moeder en ik heb zelf mijn kind gevoed totdat hij 4 jaar en 2 weken oud was, maar toch was ik erg boos! Hoe durft het leger ons te gebruiken en de gerechtvaardigde ophef uit te buiten als een soort whitewashing! Het is een borstvoeding-washing, die naast pinkwashing en greenwashing in de propagandacampagne wordt gebruikt om Israël als een “veilige haven in het seksistische homofobe Midden-Oosten” en de IDF als “het meest morele leger in de wereld” te presenteren en zo mensenrechtenschendingen te verbergen achter een masker van progressiviteit.

Ik heb dit in mijn reactie geschreven. Een vriendin schreef dat ik een leuke foto van een moeder die borstvoeding geeft niet in verband moet brengen met politiek! Niet alles draait om de bezetting, schreef ze. Op de foto draagt ze een luchtmachtuniform! antwoordde ik. Ben ik degene die de link legt tussen borstvoeding en het Israëlische leger?

Ik was erg teleurgesteld dat mensen die zichzelf intersectionele feministen noemen dit niet zagen! Waar blijft de intersectionaliteit opeens? Waarom deelden ze niet zo enthousiast het verhaal van baby Maryam, die twee maanden te vroeg werd geboren in het ziekenhuis in Oost-Jeruzalem. Haar moeder, Joumana, komt uit Gaza. Ze is met 29 weken zwanger bevallen van een tweeling. De jongen werd dood geboren. Joumana moest terug naar Gaza en pas vorige maand, een half jaar na de bevalling, kreeg ze uiteindelijk een vergunning om haar dochter te bezoeken. Het beleid van Israël tegen de Palestijnen heeft Joumana bestolen van haar kans om haar dochter borstvoeding te geven. En dit verhaal is niet eens bijzonder. Waar zijn de borstvoedingdemonstraties nu?

De blokkade van Gaza maakt het onmogelijk voor borstkankerpatiënten daar om behandeling en nazorg te krijgen. Vrouwen die reisvergunningen aanvragen worden vaak onder druk gezet om verklikker te worden, voor de Israëlische inlichtingendienst. De babysterfte in Gaza is erg hoog en als baby's sterven kunnen moeders ook geen borstvoeding geven. Als je een feministische moeder beweert te zijn - hoezo dan niet voor alle moeders?

Precies zoals pinkwashing een leugen is, zo is ook het presenteren van de IDF als feministisch leger een hartstikke cynische leugen. Behalve de epidemie van seksueel geweld en zedenzaken in het leger zelf: een leger dat bezig is een bezetting en een apartheidssysteem te handhaven, is slecht voor vrouwen en slecht voor moeders. En de gelijke kans om piloot te worden en van bovenaf bommen op mensen te gooien is echt geen feministische vooruitgang.

Gastblogger Ayala Levinger (voormalig Israëlische) is intersectionaal feministe en anti-kolonialisme activiste.