Search
Close this search box.

VN-rapport: Israëlisch gebruik van zware bommen in Gaza geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid onder het oorlogsrecht

Het VN-Mensenrechtenbureau heeft op 19 juni 2024 een beoordeling gepubliceerd van zes aanvallen door het Israëlische leger (IDF) in Gaza vorig jaar, die hebben geleid tot een groot aantal burgerslachtoffers en wijdverbreide vernietiging van burgerobjecten.

Het rapport beschrijft zes aanvallen waarbij van 9 oktober tot 2 december 2023 vermoedelijk GBU-31 (2.000 lbs), GBU-32 (1.000 lbs) en GBU-39 (250 lbs) bommen zijn gebruikt op woongebouwen, een school, vluchtelingenkampen en een markt. Het VN-mensenrechtenbureau verifieerde 218 doden als gevolg van deze zes aanvallen en zei dat de ontvangen informatie aangaf dat het aantal dodelijke slachtoffers veel hoger zou kunnen zijn.

“De eis om middelen en methoden van oorlogvoering te selecteren die burgerschade voorkomen of op zijn minst tot een minimum beperken, lijkt consequent te zijn geschonden in de bombardementen van Israël”, zei Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk.

Het rapport concludeert dat de reeks Israëlische aanvallen, geïllustreerd door de zes incidenten, aangeeft dat de IDF mogelijk herhaaldelijk fundamentele principes van het oorlogsrecht heeft geschonden. In dit verband merkt zij op dat onwettige doelwitten die worden gepleegd in het kader van een wijdverbreide of systematische aanval op een burgerbevolking, in overeenstemming met een beleid van de staat of een organisatie, ook het plegen van misdaden tegen de menselijkheid kunnen impliceren.

Lees meer blogberichten