Search
Close this search box.

Steun EAJG aan chef Opinie van de NRC Lotfi El Hamidi

De NRC-Opinieredactie onder leiding van Hamidi heeft geweigerd een brief van de NCAB, de Nationaal Coördinator Antisemitisme-Bestrijding, Eddo Verdoner, af te drukken. Die brief maakte met een vertraging van drie weken (!) bezwaar tegen een artikel van de hand van een Palestijnse auteur dat Verdoner als ‘antisemitisch’ karakteriserde. Hij en anderen eisten alsnog publicatie en daarnaast uitleg van Hamidi waarom die brief niet was geplaatst. 

Dàt is de telkens terugkerende en kenmerkende arrogantie van de leden van de lobby: zij beelden zich in dat anderen verplicht zouden zijn zich tegenover hen te verantwoorden. Het feit dat redacteur noch krant zich hiertoe geroepen voelden, voedde de aantijging van antisemitisme volgens het bekende patroon, dat wie de lobby zijn zin niet geeft daarmee alleen al blijk geeft van zijn antisemitische gezindheid. 

EAJG achtte het moment daar om hèn te steunen die integer zijn in hun kritische houding of uiting aangaande Israël, of die juist weigeren om aan ‘eisen’ toe te geven en over wie niettemin, beter: over wie  juist daarom, de staf gebroken wordt door de zionistische lobby.

Hieronder de brief aan de Ombudsman van de NRC, die de kwestie had bekeken en met een oordeel was gekomen ten gunste van de chef Opinie Hamidi.

BRIEF

“ Lof voor de heer El Hamidi, die in zijn functie als chef Opinie van NRC-Handelsblad de schrille stemmen van de zionistische lobby durft te trotseren. Dat hij zijn rug recht mag houden en de blijvende steun van zijn superieuren en zijn medewerkers en collega’s mag ervaren; die van Een Ander Joods Geluid heeft hij al. 

De heer Hamidi is aan niemand verantwoording verschuldigd, buiten wat daarover in zijn functie is bepaald, hoezeer degenen die tot de genoemde lobby behoren, zich ook steeds weer aanmatigen een exclusief recht te hebben om wie dan ook publiekelijk, onder misbaar, en met misbruik van hun toegang tot media ter verantwoording te mogen roepen, wier opvattingen hun niet aanstaan.

Dat geldt sinds jaar en dag door eigen vooroordelen geborneerde 2e-rangs scribenten als Voet en Marbe, die zichzelf gedurig overschreeuwen in respectievelijk NIW en NIW/Telegraaf, maar ook voor iemand als voormalig voorzitter van de 2e Kamer Weisglas op X en zeker niet minder voor de verpolitiekte overheidsfunctionaris Verdoner, die nog geen dag van zijn nieuwe bestaan als ambtenaar sedert april 2021 zijn voorgeschiedenis en achtergond als zionistische lobbyist heeft losgelaten. 

Van hem mag en moet, aangesteld als ‘bestrijder van antisemitisme’, objectiviteit, neutraliteit, onderscheidingsvermogen,   evenwichtigheid, eerlijkheid, brede kennis en bezonken oordeel worden verwacht, en bovenal respect voor de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting, in plaats van het bewandelen van gecamoufleerde en slinkse omwegen om zionisme en Israël te vrijwaren van kritiek onder het mom van antisemitis-mebestrijding.

Het staat u desgewenst vrij uit bovenstaande te citeren, onder vermelding van mijn naam.

Ik vertrouw er op dat u bovenstaande ter kennis wilt brengen van de heer El Hamidi.”

Mijn dank bij voorbaat daarvoor,

hoogachtend,

J.  Hamburger Voorzitter EAJG

Lees meer blogberichten